Yoghurt kan hjælpe mod parodontose, dårlig ånde og huller i tænderne

14. april 2011

Probiotiske bakterier, som bl.a. findes i nogle yoghurttyper, har længe været kendt for at have en gavnlig effekt på fordøjelsen. Nu viser nye studier, at bakterierne også kan have en positiv effekt på dårlig ånde, parodontose og huller i tænderne. Forskningsresultaterne blev præsenteret på Tandlægeforeningens Årskursus, der netop har fundet sted i Bella Center.

Mette Kirstine Keller, der er tandlæge og ph.d.-studerende på Københavns Universitet, har gennem studier vist, at probiotiske bakterier kan påvirke de bakterier, der er med til at lave huller i tænderne, og medvirke til at mindske lugten hos folk, der lider af dårlig ånde.

Derudover har studier i en børnehave foretaget af professor Svante Twetman også fra Tandlægeskolen ved Københavns Universitet vist, at indtagelse af probiotiske bakterier gennem længere tid har flere positive effekter. Efter ni måneder, hvor børnehavebørnene dagligt havde fået probiotiske bakterier, viste det sig, at de havde fået færre huller i tænderne end før, at problemer med mellemørebetændelse var reduceret, ligesom brugen af antibiotika mod diverse infektioner var mindsket.

– Resultaterne af vore studier er meget interessante og åbner op for, at man med fordel kan bruge probiotiske bakterier til også at afhjælpe problemer i mundhulen og ikke kun maveproblemer. Regelmæssig indtagelse af disse bakterier, fx via syrnede mælkeprodukter vil kunne medvirke til forebyggelse eller i hvert fald mindskelse af problemer som dårlig ånde, parodontose og huller i tænderne, siger Mette Kirstine Keller.

Probiotiske bakterier findes naturligt i mave/tarm-kanalen og i mundhulen. De findes også i visse typer yoghurt, ost og enkelte frugtdrikke og har længe været kendt for deres gavnlige effekt på fordøjelsen. De probiotiske bakterier er således også i de senere år blevet anvendt som led i behandlinger og kan bl.a. købes i tabletform. Mange kender paraghurt-tabletter, som kan være fordelagtige at have med på rejser for at holde maven sund.
 
Mette Kirstine Keller har netop præsenteret sine nye forskningsresultater på Tandlægeforeningens Årskursus, der blev afholdt i Bella Center i weekenden. Årskursus er Danmarks største kursusarrangement inden for tandpleje og samlede i år over 3.000 tandlæger, tandplejere, klinikassistenter m.fl. fra hele landet.

Kilde: Tandlægeforeningens hjemmeside