FAQ

Nedenfor ses en samling af de mest stillede spørgsmål. Er der andre ting, som du undrer dig over eller gerne vil have afklaret, er du altid mere end velkommen til at ringe eller skrive til klinikken.

 

Hvor ofte skal jeg gå til tandlægen?

  • Det er individuelt, hvor ofte du behøver at besøge tandlægen. Det afhænger i høj grad af, hvor stort dit behandlingsbehov er. Tandlægen markerer hvilken patientgruppe, du tilhører: grøn, gul eller rød. Hvor grøn betyder, at indkald en gang årligt er det mest passende, gul er indkald hvert halve år og rød er indkald hver 3. måned.

Hvilken tandpasta bør jeg vælge?

  • Der ér mange varianter på markedet i dag. Som tandlæger anbefaler vi, at du anvender en tandpasta, der indeholder 1450 ppm fluor, da dette styrker dine tænder mest muligt. Du kan læse bag på tuben, hvor meget fluor der er i.

Er fluor farligt?

  • Fluor er som så meget andet farligt i store mængder. Derfor anbefaler vi også, at du spytter ud, når du er færdig med at børste tænder. Der sker ikke noget ved at sluge efter endt tandbørstning, da den mængde fluor, der er i den mængde tandpasta, man typisk anvender ved tandbørstning, ikke er stor nok til at gøre skade.

Hvor meget tandpasta skal mit barn have på tandbørsten?

  • Som hovedregel bør man anvende en tandpastamængde på størrelse med ens egen lillefingernegl. Dette gælder også for børn.

Det gør ondt, når der kommer koldt på mine tænder, hvad er årsagen?

  • Det kan skyldes flere årsager. Kuldefølsomhed kan skyldes følsomme tandhalse, et hul i tanden eller forårsages af tænderskæren om natten. Både følsomme tandhalse og huller i tænderne kan heldigvis behandles. Tænderskæren om natten (bruxisme) kan symptombehandles med en bideskinne. Din tandlæge kan hjælpe dig med at finde ud af hvilken model og type, der passer til dig.

Jeg har ondt i kinden/kæben, når jeg vågner om morgenen, hvad er der galt?

  • Dette kan skyldes, at du skærer eller presser tænder om natten. Hvis det er et generende problem og især, hvis der sker aktivt slid af tænderne, er det muligt at få lavet en bidskinne, man sover med om natten.

Jeg var til behandling i går og er øm/har ondt, hvor der blev behandlet.

  • Der kan i et døgn eller to efter en behandling godt være ømhed fra området, og det er helt normalt. Oplever du deciderede smerter efter behandling anbefaler vi, at du tager kontakt til klinikken, så vi kan afhjælpe problemet.

Hvorfor får jeg huller i tænderne?

  • Huller i tænderne skyldes oftest, at nogle flader af tænderne er svære at holde rene, og der kan derfor sætte sig madrester fast i eller mellem tænderne, som bakterierne i munden frit kan nære sig af. Bakterierne udskiller syrer og det er derfor, der kommer huller i tænderne.

Hvor meget stråling får jeg, når der tages røntgenbilleder?

  • Røntgenapparatet er i de seneste år blevet bedre og bedre og derfor er mængden af stråling også faldet gevaldigt. Et almineligt røntgenbillede hos tandlægen svarer til et sted mellem 4-12 timers baggrundsstråling, som er stråling vi alle udsættes for hele tiden. Et panorama-røntgenbillede ”koster” lidt flere stråler, da det ligeledes er et større område, der bestråles. En CT scanning svarer til et sted mellem en og nogle ugers baggrundsstråling. Der ses ingen studier, der påviser stråleskader forårsaget af lejlighedsvis stråling i forbindelse med tandlægebesøg, derfor behøver man hos tandlægen intet blygummiforklæde – dette gælder også børn og gravide.

Kan jeg få rettet mine tænder?

  • Retning af skæve tænder på voksne er meget nemt. Skæve tænder kan rettes på ned til 4 måneder afhængig af kompleksiteten og hvilket reguleringssystem, du ønsker. Er du interesseret i at få rettet dine tænder, foreslår vi, at du tager en samtale med din tandlæge, der, med udgangspunkt i dine tænder, vil forklare dig om fordele og ulemper ved Invisalign, LiteWire, LiteAligner og Inman Aligner.

Kan jeg få bleget mine tænder?

  • Blegning af tænder kan i langt de fleste tilfælde lade sig gøre. Vi benytter Enlighten Evolution 3, der kombinerer hjemmeblegning med klinikblegning, hvorved du opnår at få den hvideste farve på dine tænder, som samtidig er meget skånsom for dine tænder. Der findes enkelte undtagelser med fx misfarvninger, der ligger så dybt i tanden, at blegemidlet ikke kan trænge langt nok ind i tanden til at kunne blege tilfredsstillende. Har du en rodbehandlet tand, der er blevet misfarvet efterfølgende, kan man i stedet vælge at blege tanden indefra.

Hvad er forseglinger, hvornår bør man få dem og hvor længe holder de?

  • Forseglinger er en form for hærdet lak, som lægges i tænder med dybe furer. De lægges for at forhindre, at der kommer huller i tænderne, eller fordi der er et begyndende hul, som endnu ikke er stort nok til, at det behøver at blive boret. Hvor længe forseglinger holder afhænger især af, hvor kraftigt man tygger, men er forseglingen lagt godt og tygger du normalt, kan de holde mange år.

Jeg er tandlægeskræk, hvad skal jeg gøre?

  • Hvis du er tandlægeskræk, så vil din tandlæge tage en snak med dig vedrørende dine grænser og ønsker for behandlingen. Så vil behandlingen blive styret af dig og der bliver holdt pause og stoppet i det øjeblik, som du ønsker det. Er du mere end angst for tandlæger, kan du som supplement få et beroligende medikament, som du kan få forud for behandlingen.

Kontakt os

Du kan altid ringe os til os på tlf. +45 3542 1053 – ellers kan du maile eller bede om at blive ringet op.